Rábcakapi Biokertészet

Rábcakapi

Németh István vagyok, feleségemmel, Erikával 1993-ban alapítottuk mezőgazdasági vállalkozásunkat, azóta foglalkozunk ökológiai gabona- és zöldségtermesztéssel, 2003-óta almatermesztéssel is.

A föld szeretete mindkettőnk életébe családi hagyományként ívódott be, ez adott alapot ahhoz, hogy szívvel-lélekkel megalapítsuk gazdaságunkat. Szakközépiskolai tanulmányaim révén már rendelkeztem a szükséges mezőgazdasági alapismeretekkel, de mélyrehatóbban egy hollandiai tanulmányút során sikerült megismerkednem a biogazdálkodás alapjaival. A megszerzett tudás birtokában, a Rábcakapi határában található 20 hektáros kisbirtokon teljes odaadással és bizalommal belevágtunk az ökológiai gazdálkodásba. A gazdaság mára egy 150 hektáros (30 hektár zöldségféle, 120 hektár gabona) ökológiai mintagazdasággá nőtte ki magát, miközben a megtermelt növények palettája folyamatosan bővült az évek folyamán. A szorgalmas munkának és az elnyert pályázatoknak köszönhetően a korszerű követelményeknek megfelelő gépparkot és hűtőházrendszert tudtunk kialakítani, valamint rendelkezünk egy köves őrlésű malommal és pelyhesítővel is, mely főként a saját gabonaféléink feldolgozására szolgál.

Bevételeinket főként a friss és feldolgozott zöldség és gabonafélék háztól történő közvetlen értékesítésére alapozzuk, de a főbb növényekre előre leszerződünk, ami egyfajta biztonságot is jelent a gazdaság és dolgozói számára.
Terményeink java részét a budapesti Öko-piacra szállítjuk, de üzleti kapcsolatban állunk a hanságligeti HIPP Kft-vel, a  budapesti Biopont Kft-vel, valamint a szarvasi Biohungaricum Kft-vel, valamint több kisebb bio bolttal is.

Annak ellenére, hogy minden szükséges munkagéppel rendelkezünk, egy- egy nyári szezonban, így is több mint 30 szorgos kezű környékbelinek adunk munkát. A biogazdálkodás szinte minden művelete megköveteli az emberi munka gondosságát és figyelmét, ezért nagy kincs nálunk az ügyes emberi kéz. A gyomirtás, az áru válogatása és csomagolása például kizárólag emberi munka útján történik. A növényvédelem nagy szakmai tudást és tapasztalatot igényel. A kártevők ellen helyes vetésváltással (a monokultúra mellőzésével, zöldtrágya-növények beiktatásával), az egészséges szaporítóanyaggal, a talaj jó kondícióban tartásával (komposztálással, szervestrágyázással), vagy éppen riasztó növények (pl. büdöske) alkalmazásával tudunk védekezni. Mindemellett néhány – az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett – növényvédő szert is alkalmazunk (pl.: káliszappan, kékkő, vinasz).
Gazdaságunk ellenőrzését a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft végzi.

Gazdaságunk a kísérletek beállításával és az adatszolgáltatással az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési projektek eredményességéhez is hozzájárul.

Az elmúlt években végzett munkánkat 1998-ban „Aranykoszorús gazda”, 1999-ben az „Év biogazdája”, 2000-ben a Győr-Moson-Sopron megyei „Magyar biogazda” kitüntetéssel jutalmazták a különféle szakmai szervezetek, és időközben elnyertük a Nyugat- Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári kara által adományozott „Egyetem mintagazdasága” címet is. 2005-ben az ausztriai „Agrar Projekt Preis” díj magyar különdíja, a „Best of Hungary” II. helyezettje lett gazdaságunk. 2010-ben elnyertük a Pro Biokultúra díját is. 2007-ben az Első Bionap gazdaságunkban nagy sikerrel került megrendezésre, azóta több nyílt napot is tartottunk, ahova minden kedves érdeklődőt szeretettel vártunk.